Kinderpodologie

Wanneer u zich wel zorgen moet gaan maken is als u klachten constateert bij uw kind. Dit kan betekenen dat uw kind snel valt of struikelt, niet graag meer rent of loopt, aangeeft dat het vermoeide voeten heeft of zelfs pijn in de voeten heeft. Bij deze klachten is het tijd om de bel te luiden en contact te zoeken met de podoloog.

Het skelet van een kind verschilt essentieel van dat van een volwassene doordat het nog groeit. Het ongelijk groeien van botten en spieren zorgt voor een extra belastingsmoment bij kinderen. Daarom zijn kinderen gevoeliger voor aandoeningen en letsels die samenhangen met de kwetsbaarheid van hun skelet. Kinderen hebben altijd wel eens hier of daar een pijntje. Voor u als ouder is het niet altijd makkelijk wat te doen.  Ons advies: Is er sprake is van (vaker terugkomende) pijn en/of als u twijfelt over de stand van de voeten / houding van uw kind, laat dan de kinderpodoloog eens een onderzoek doen. Ook als u uw kind “vreemd” vindt bewegen is de kinderpodoloog de aangewezen persoon. 

De ontwikkeling van kindervoet en kinderbenen

Pasgeboren tot 1 jaar

De platte vorm van babyvoetjes wordt veroorzaakt door het dikke vetkussen dat onder de voet aanwezig is. De botten en spieren zijn nog niet volledig ontwikkeld. Wanneer de voetjes eenmaal belast gaan worden, staan de voeten eert ver uit elkaar met de benen in een O-stand om het onzekere voortbewegen te vergemakkelijken.

Vanaf 1,5 jaar
Het kind heeft nu ongeveer rechte benen. Letterlijk met vallen en opstaan worden de spieren getraind en wordt het lopen steeds zekerder.

Tussen 2 en 3 jaar
Nu wordt de O-stand van de benen een X-stand. Ook de enkels vallen nu naar binnen (knikvoetjes). Dit is, tot op zekere hoogte, normaal.

Vanaf 5 jaar
De benen en de voeten groeien meer en meer in een rechte stand, de X-stand zal geleidelijk aan verminderen.

Tussen 6 en 8 jaar
De benen en voeten moeten nu recht staan.

Over het algemeen is er tot de leeftijd van 6 tot 8 jaar geen reden om ongerust te zijn als de stand van de voet niet overeenkomt met wat voor de leeftijd gebruikelijk is. Neem bij twijfel contact op met uw arts.

Plaats een reactie


(wordt niet getoond op de website)
(antwoord in cijfers)