Home>Over ons>Nieuws>De Vesteynde actief tijdens eerste World Cups Shorttrack

De Vesteynde actief tijdens eerste World Cups Shorttrack

Menno Schaafsma is namens De Vesteynde actief tijdens de eerste World Cups van het Olympisch shorttrack seizoen. Deze wedstrijden worden verreden in Shanghai en Seoul. 

Kerstholt haalt uit met zilver op 1000m

Niels Kerstholt heeft op de slotdag van de wereldbeker in Sjanghai beslag gelegd op het zilver. De 30-jarige Utrechter schaatste een sterke 1000 meter, maar moest de winst laten aan Charles Hamelin.

De zesvoudig Nederlands kampioen koos in de finale handig positie achter olympisch kampioen Hamelin. De Canadees staat erom bekend zijn 1000 meters van kop af te domineren. Hamelin schaatste onbedreigd naar de zege. Kerstholt toonde in zijn slipstream sterk verdedigingswerk en pakte zo de tweede plaats.

Opvallend was de dubbele bronzen plak voor Jordan Malone en Han Bin Lee. De Amerikaan en de Zuid-Koreaan passeerden de finish in dezelfde tijd, op eenduizendste van een seconde gelijk.

Vormbehoud
Kerstholt had een notering in de top twaalf nodig om zijn olympische nominatie te bevestigen en voldeed daar ruimschoots aan. Hij is daarmee de vierde shorttracker die vormbehoud toont met het oog op de winterspelen in Sotsji. Zaterdag voldeden Jorien ter Mors (1500 meter), Daan Breeuwsma en Freek van der Wart (beiden 500 meter) al aan de Nederlandse eis van sportkoepel NOC*NSF.

Rianne de Vries werd, in haar eerste finaleronde van een wereldbeker, vakkundig achterin de groep gehouden door de Britse Elise Christie. De nummer één van de wereld vertrok hard in de kwartfinale. De Vries eindigde als vierde in haar rit en werd dertiende in het afstandsklassement.

Suk-Hee Shim zegevierde bij de vrouwen. Voor de 16-jarige Zuid-Koreaanse, vorig jaar ongenaakbaar op de schaatsmijl, was het haar tweede zege deze wereldbeker. Zaterdag won ze al de 1500 mete

Ter Mors: 'Brons geeft me extra steun'

Jorien ter Mors greep vandaag bij de eerste gelegenheid direct een bronzen medaille in de wereldbeker. Na de moeilijke zomer die de 23-jarige Nederlandse doormaakte komt die plak als geroepen. "Hoe de situatie nu is, ben ik superblij met brons", aldus Ter Mors. "Het bevestigt dat ik wereldtop ben."

Voor vertrek naar Sjanghai vertelde Ter Mors over de moeizame zomer die ze doormaakte. Na het overlijden van haar vader afgelopen mei, belandde ze in een emotionele rollercoaster. Daar waar ze, na het ziekteproces van haar vader, had verwacht dat er meer rust zou komen, kwam Ter Mors in een vacuüm terecht. Een emotionele worsteling, zo zei ook coach Jeroen Otter. "De puzzelstukjes liggen nog wat scheef", vertelde Ter Mors, die geen idee had in welke vorm ze zou steken, op Schiphol. "Dat heeft tijd nodig."

Toch leken die puzzelstukjes zaterdag in haar eerste wereldbekerfinale in elkaar te vallen. Ter Mors bewaarde haar geduld op het moment dat de snelheid in de race kwam. "Het ging best hard en op dat moment zat ik vrij ver achterin. Het was afwachten en kijken of er rijders dood gaan of fouten maken. Dat gebeurde en ik kon passeren", analyseert Ter Mors haar race.

Bevestiging
"Zoals de situatie nu is, ben ik superblij met brons. Het is een bevestiging dat ik op de goede weg zit. Het geeft me extra steun." De ene dag is het voor Ter Mors makkelijker om alleen met schaatsen bezig te zijn dan de andere. "Mentaal heb ik mijn ups en downs. Vandaag stond ik beter op dan gisteren. De stukjes vallen nog niet altijd goed. Er moet meer rust komen, ook in mijn schaatstechniek."

De olympische kwalificatie die Ter Mors met het brons op de 1500 meter verdiende is belangrijk voor de Twentse. Haar verlanglijstje voor de Olympische Spelen in Sotsji bestaat uit zeven afstanden, bovendien in twee disciplines. Naast de shorttrackafstanden richt ze zich op de 1500, 3000 meter en de ploegenachtervolging op de langebaan. "Eén vinkje gezet", stelde Ter Mors tevreden vast. "Weer een stapje dichterbij. Hoe eerder je zo'n kwalificatie binnen hebt, hoe meer rust dat geeft."

Vertrouwen in ploeg
Zondag komt ze alleen in actie op de aflossing. Met de pas twintigjarige Lara van Ruijven en 22-jarige Rianne de Vries in de ploeg reden de Nederlandse vrouwen vrijdag naar de top acht en dat betekent, penalty's uitgezonderd, dat de ploeg minimaal in de B-finale in actie komt.

"Je pakt weer drie ritten ervaring mee. Dat hebben we nodig. We moeten hiervan leren en dat gebruiken bij het olympisch kwalificatietoernooi", legt Ter Mors, die vertrouwen heeft in haar team, uit. Voor olympische kwalficatie is in november een klassering bij de beste acht noodzakelijk. "De meiden schaatsen hard. De snelheid zit er goed in. We schaatsen beter dan vorig seizoen."