Home>Over ons>Nieuws>Succesvol WK in Moskou!

Succesvol WK in Moskou!

Een afstandstitel zat er dit weekeinde niet in voor Sjinkie Knegt. Maar eigenlijk veel mooier: de 25-jarige Fries mag zich een heel seizoen de beste shorttracker ter wereld noemen. In een strategische race verzekerde Knegt zich van het eerste mondiale goud voor Nederland in 27 jaar.

Na het missen van de finale op de duizend meter hoefde bij Knegt niet eens de knop om. Natuurlijk baalde de regerend Europees kampioen van die gemiste kans op zijn beste afstand, maar de hoop op de overallzege had hij nog lang niet opgegeven. “Je hebt in ieder geval één ding voor: je bent meer uitgerust voor de drie kilometer”, fluisterde bondscoach Jeroen Otter hem in.

Met drie verschillende winnaars op drie afstanden bleven de punten ook behoorlijk verdeeld tussen de schaatsers. Knegt zag tot zijn genoegen dat de Chinees Dajing Wu na het goud op de 500 meter slechts vierde werd op de kilometer. Daardoor maakten nog zes schaatsers kans op de wereldtitel.

Profiteren
Knegt wachtte het verloop rustig af op de afsluitende drie kilometer. De Chinezen, beter op de korte onderdelen, zouden toch wel door het ijs zakken. Toen Tianyu Han ging rijden, liet hij hem dan ook gewoon lopen. Net als even later de Rus Semen Elistratov, die een halve ronde voorsprong pakte. “Er gaat er altijd één ontsnappen en we wisten dat dat één van de Chinezen zou zijn. Er mocht alleen niemand een ronde weg rijden, dus ik moest zorgen dat er iemand ging rijden.”

Drievoudig olympisch kampioen Charles Hamelin leidde de achtervolging, handig profiteerde Knegt van de Canadees. “Hamelin wordt helemaal gek in zijn hoofd. Hij is zo dom om het dicht te rijden en gaat kapot.”

Otter had zich verbaasd over de vroege aanval van Elistratov, die daarmee zijn eigen karretje aan gort reed. Zaterdag greep de Rus nog de afstandstitel op de 1500 meter. “Ik kan zijn coach niet verstaan, maar ik neem aan dat hij niet heeft gezegd dat hij moest gaan. Ik zag al aan zijn grimas dat hij het niet ging halen. Kassa!, dacht ik.”

Plaats een reactie


(wordt niet getoond op de website)
(antwoord in cijfers)