Home>Therapie>EPTE therapie>Nieuwe innovatieve behandelmethode bij langdurige peesklachten

Nieuwe innovatieve behandelmethode bij langdurige peesklachten

Nieuwe innovatieve behandelmethode voor langdurige peesklachten

EPTE (Echogeleide Percutane electrolyse) is een nieuwe innovatieve behandelmethode voor langdurige peesklachten. EPTE is een techniek die bestaat uit onder echogeleiding een dunne dry-needling naald in de pees brengen op de plaats van de beschadigde pees. Vervolgens wordt daar een lichte elektrische stroom toegediend. Samen met specifieke beweging door de naald zelf, veroorzaakt dit een nieuwe gecontroleerde reactie waardoor de pees opnieuw de kans krijgt om zichzelf op te bouwen. In combinatie met een intensief trainingsprogramma én een ontlastende taping zorgt dit voor herstel van gezonde en trekvaste peesvezels.

Tijdens de behandeling zal gebruik gemaakt worden van een echo apparaat om de naald nauwkeurig in de pees te plaatsen.  De gezonde delen van de pees raken hierdoor niet aangetast.

Techniek

De techniek is vooral inzetbaar bij de niet goed en/of niet spontaan genezende peesproblemen. Gemiddeld is er een pijnvrij functieherstel mogelijk binnen 4 tot 6 EPTE sessies. Ook bij maanden of nog langer bestaande chronische en therapieresistente peesproblemen is EPTE een effectieve behandelmethode! EPTE is een veilige techniek.

Onderzoek

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat EPTE hogere resultaatscores heeft dan de tot nu toe ingezette behandeltechnieken als PRP (injectie met bloedplasma), fricties (lokaal masseren van de pees), NSAID’s  (ontstekingsremmende geneesmiddelen) en corticosteroïde injecties. Vooral van de corticosteroïde injecties is recent bekend geworden dat deze het vermogen van de pees om weer gezond weefsel aan te kunnen maken ernstig kunnen aantasten.

Behandeling

Een behandeling van EPTE bestaat uit het in kaart brengen van het behandelgebied middels echografie. Hierbij wordt afhankelijk van de grootte van het gebied de intensiteit en duur van de behandeling berekend. Vervolgens wordt de te behandelen regio schoongemaakt met desinfectiemiddel en kan de behandeling starten. EPTE behandeling wordt niet als heel pijnlijk ervaren. De meeste patiënten omschrijven de behandeling als ‘oncomfortabel’, maar gezien de korte duur (1-2 minuten) is deze zeer de moeite waard.
Een nareactie van 1 tot 3 dagen in de pees in de vorm van pijntoename is een normale reactie en laat zien dat de pees is aangezet om zichzelf te herstellen. De eerst volgende EPTE behandeling kan tussen 5 en 8 dagen weer plaatsvinden. De dag na de behandeling zal rust geadviseer worden.

Indicaties

  • Jumpers knee oftewel springers knie
  • Achillespees ontstekingen of irritaties
  • Hielspoor
  • Tendinopathie van de peesplaat onder de voet
  • Tennis-elleboog

Vergoeding

Indien u verzekerd bent voor fysiotherapie zullen de behandelingen worden vergoed door uw zorgverzekeraar.

Behandelteam

Behandellocaties

Afspraak maken?

Wilt u een afspraak maken voor een behandeling? Dit kan telefonisch of via het afsprakenformulier.

Afspraak maken