Home>Therapie>Functionele Osteopathie>Functionele Osteopathie

Functionele Osteopathie

De Functionele Osteopathie en Integratie is een geheel nieuw holistisch behandelconcept binnen de fysio/manuele therapie. De FOI gaat er van uit, dat alle gewrichten in het menselijk lichaam met elkaar in verbinding staan. Als één gewricht niet optimaal functioneert, is dit van invloed op alle andere gewrichten van het lichaam. Het gaat er ook van uit dat het menselijk lichaam in zijn totaliteit reageert op het ontstaan van een probleem binnen het bewegingsapparaat. Het lichaam moet het probleem op andere niveaus compenseren. De praktijkervaring van meer dan 120.000 behandelingen laat zien, dat deze compensaties zich over het gehele lichaam verspreiden, maar wel altijd volgens een vastgelegd patroon. Daarom zijn deze compensatiemechanismen altijd makkelijk te herkennen. Als het lichaam de storingen niet meer kan compenseren, zullen zich ergens anders in het lichaam klachten ontwikkelen. De oorzaak van de pijn is vaak dan ergens anders te zoeken dan in de pijnlocatie!

U doet het licht ook niet bij de lamp aan, maar met een schakelaar!

Waar zit nu deze schakelaar?
De schakelaar om de pijn uit te schakelen, is nooit in de regio waar de pijn zich bevindt. Soms is hij zelfs ver weg van de pijnregio:
Een tennisarm kan bijvoorbeeld ontstaan als één van de beide knieën niet goed functioneert.
Hoofdpijn ontstaat heel vaak wanneer het bekken een verkeerde stand heeft.

In heel veel gevallen hebben we met meerdere schakelaars te maken. Deze staan echter ook met elkaar in verbinding, altijd volgens een bepaald systeem. Dit systeem is datgene wat we in de Functionele Osteopathie onderzoeken en behandelen.
 
Het onderzoek
Uw therapeut stelt u eerst enkele vragen. Hiermee wordt er een goed beeld gekregen over welke systemen bij u niet goed functioneren. Met het aansluitende onderzoek vindt hij de schakelaars die met elkaar in verbinding staan.
 
De behandeling
In eerste instantie zal uw therapeut met de behandeling van de wervelkolom beginnen. De wervelkolom is altijd de centrale as in het lichaam waar alles om draait. Daarom moet deze altijd als eerste worden behandeld. De behandelingen bestaan uit zachte en veilige mobiliserende technieken. U moet zich er niet over verbazen dat uw therapeut niet het pijngebied als eerste behandeld. Dat is dan ook de reden, waarom u na de eerste behandeling misschien nog geen verbetering merkt. Pas als de wervelkolom eerst weer goed functioneert, zal uw therapeut het pijnlijke gebied meer gaan ‘benaderen”.
 
Voordelen van Functionele Osteopathie en Integratie

  • Snel en effectief onderzoek.
  • Samenhangen zijn gemakkelijk te herkennen en te behandelen.
  • De technieken werken zeer snel en effectief.
  • De technieken zijn zacht en veilig.
  • Er bestaan voor deze therapie geen contra-indicaties.
  • Goede behandelingsresultaten zijn snel te bereiken.

Behandelteam

Afspraak maken?

Wilt u een afspraak maken voor een behandeling? Dit kan telefonisch of via het afsprakenformulier.

Afspraak maken