Home>Therapie>Manuele therapie>Manuele therapie

Manuele therapie

Wat is manuele therapie?
Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van gewrichten en anderzijds het verbeteren van houding en beweging. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van de klacht te beoordelen. Zo kan hij voor elk lichaam een oplossing op maat voorstellen. De manueel therapeuten binnen 'therapie- en trainingscentrum de Vesteynde' zijn aangesloten bij de beroepsvereniging NVMT (Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie).

Wanneer naar de manueel therapeut?
Als je een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar; gewrichten functioneren beter en bewegen gaat makkelijker.

Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

  • Hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van wervelkolom
  • Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
  • Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen
  • Hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- of borstpijn
  • Duizeligheid bij bewegen van de nek
  • Kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten
  • Heupklachten

Al tijdens het onderzoek van de eerste behandeling zal blijken of en hoe uw specifieke klacht verholpen kan worden. Direct na de eerste afspraak heeft u dus duidelijkheid over de verdere behandeling.

Directe toegankelijkheid
Tijdens een intake of screening kunnen deze therapeuten beoordelen of manuele therapie een passende oplossing biedt. Tegenwoordig kunt u zonder tussenkomt van de huisarts een afspraak maken bij een manueel therapeut. Verstandig is om alvorens na te gaan of uw zorgverzekeraar de kosten voor manuele therapie vergoedt.  

Behandelteam

Behandellocaties

Afspraak maken?

Wilt u een afspraak maken voor een behandeling? Dit kan telefonisch of via het afsprakenformulier.

Afspraak maken