Home>Therapie>Shockwave therapie>Shockwave therapie

Shockwave therapie

Shockwave therapie (ook wel 'extracorporale shockwave therapie' of 'ESWT' genoemd) is een behandeltechniek waarbij patiënten worden blootgesteld aan krachtige  'schokgolven', die door middel van een behandelkop nauwkeurig gericht worden zodat ze op de gewenste locatie in het lichaam een mechanisch effect hebben.

De bekendste medische toepassing is het vergruizen van nierstenen met behulp van shockwaves. Fysiotherapeuten passen de methode toe voor het behandelen van klachten aan het bewegingsapparaat bijv. bij een tennisarm, verkalking in schoudergewricht, chronische ontsteking van een achillespees en hielspoor. Shockwaves versnellen het genezingsproces door de zelfhelende eigenschappen van het lichaam te activeren, ze stimuleren de stofwisseling en verbeteren de bloedcirculatie.

Gefocusseerde shockwave therapie

Hierbij wordt de maximale energie bereikt op een specifiek geconcentreerd (gefocusseerd) punt in het lichaam. Deze apparaten produceren een gemiddeld tot hoog energieniveau. Dit is noodzakelijk bij behandeling van bot, CPPS, moeilijk behandelbare calcificaties, behandelingen rond de heup, alle aandoeningen die op radiale shockwaves onvoldoende reageren.

Hoe ziet een shockwave behandeling er uit?

Allereerst wordt op basis van een gesprek en een lichamelijk onderzoek het pijngebied door de behandelaar gelokaliseerd. Nadat de diagnose is gesteld en gebleken is dat shockwave therapie geïndiceerd is, wordt het behandelgebied blootgesteld aan korte shockwave impulsen. Dit filmpje toont een behandeling voor hielpijn of hielspoor, gecombineerd met fysiotherapie:

Eerst wordt er gel op het behandelgebied aangebracht. Daarna wordt het shockwave behandelkop op de huid geplaatst en worden de shockwaves toegediend door middel van kleine ronddraaiende bewegingen. De behandeling duurt zo’n 5-10 minuten per sessie. De behandeling wordt eenmaal of tweemaal per week gegeven.

Voordelen Shockwave therapie

  • Behandeling zonder geneesmiddelen of chirurgie.
  • Kortdurende behandeling (5 tot 10 minuten per sessie).
  • Uitstekend therapiesucces na gemiddeld 4 tot 5 behandelingen.
  • Behandeling van de oorzaken in plaats van de symptomen.
  • Pijnverzachting en herstel van de volledige mobiliteit na enkele dagen.
  • Weinig bijwerkingen. Wel kan direct na de behandeling een lichte roodheid of zwelling ontstaan.
  • Dankzij shockwave therapie kan een injectie of zelfs een operatie overbodig blijken.

Kosten

Wanneer shockwave onderdeel uitmaakt van de reguliere fysiotherapeutische behandeling, worden, naast de kosten voor de fysiotherapeutische behandeling*, voor de shockwave geen extra kosten in rekening gebracht.

Indien shockwave geen onderdeel uitmaakt van de reguliere fysiotherapeutische behandeling wordt dit apart bij u in rekening gebracht.

*vergoeding voor de fysiotherapeutische behandeling is afhankelijk van uw aanvullende zorgverzekering.

Meer informatie op Shockwavenet.nl

Gerelateerde klachten

Behandelteam

Behandellocaties

Afspraak maken?

Wilt u een afspraak maken voor een behandeling? Dit kan telefonisch of via het afsprakenformulier.

Afspraak maken